Om julmaten

Julmaten kan se ut på många olika sätt och i många familjer. Oftast börjar man julen med nubbe och silltallrik där det finns flera olika sorters sillar och olika sorters lax. På min tallrik härunder saknas janson, rödkål, brunkol och är troligen ganska vanlig i Sverige.

För den som har högt blodsocker, alltså diabetes 2, är inte julmaten med tillbehör något att leka med. Familjens julbord har minskar i mängd efterhande, eller efter åren. Vi är inte så många runt bordet på julafton längre så därför, eller på grund av det, blir det inte så många maträtter.

Idag innehåller tyvärr den processade maten mycket socker och andra "kemikalier". Den köpta sillen, den köpta färdiga kålen och andra köpta förbehandlade livsmedel innehåller mycket gift. Naturligtvis är det bäst när man kan laga maten från grunden. Tyvär har inte folk tid med alla julförberedelser. Det är bara stressen med julklappar som gäller.

Martina Johansson har skrivit hyllmeter om den giftiga maten som vi får i oss dagligen. Martina har levt ketogent i många åroch även coachat andra i ketogen kost och träning. Hon inspirerar och engagerar tusentals människor dagligen vi sociala medier och arbetar aktivt som forskare inom medicinsk vetenskap.

I boken Keto får du information om hur du får i dig rätt mängd fett, rätt proteiner och alla andra nyttiga näringsämnen du behöver. Det är en mycket intressant, men ibland skrämmande läsning. Lyssna på Basic Biohacking (Lecture).

Ann Fernholm är även hon en medicinsk författare som skrivit boken om "Ett sötare blod". Det är en bok som har sålts i många upplagor.

26 Dec 2024